Geschiedenis

Onder impuls van toenmalig onderpastoor Luc Coene werd in 1993 op de Sint-Bertinusparochie gestart met het instrumentaal ensemble “Klimdraad” onder leiding van Benedikt Coutigny. De bedoeling was om de 11-urenviering op zondag een jeugdig muzikaal accentje mee te geven. Later werd de groep bijgestaan door enkele zangstemmen en werd Klimdraad een jongerenkoor. Naast het wekelijks opluisteren van de 11-urenviering in de Sint-Bertinuskerk, werd Klimdraad al gauw gevraagd om ook andere vieringen op te luisteren zoals het parochiefeest, eerste communies, vormselvieringen, jubilea en huwelijksvieringen.

Benedikt Coutigny gaf in september 1997 het dirigeerstokje door aan Wim Vanhee. Hij zette de koers verder samen met nieuw en jong zangtalent. In 2000 kreeg Wim hulp van Kristof Christiaen die de groep leidde wanneer Wim er niet was. In 2002 nam Kristof Klimdraad volledig onder zijn vleugels. Als gedreven muzikant bewerkte en schreef hij eigentijdse liederen voor Klimdraad. Isabel Vermeulen nam in november 2005 het dirigeerstokje over om Klimdraad verder te begeleiden op hun muzikale weg. Zij organiseerde voor de eerste keer het Klimdraadkamp in 2007 en later ook in 2009. In augustus 2009 werd Klimdraad voor het eerst door een dirigentenduo geleid, want toen waren Veerle Christiaen en Wendy Dewancker samen de dirigenten van Klimdraad. Samen brachten ze unieke muzikale optredens en deden ze tal van activiteiten om de vriendschap te versterken. Vanaf augustus 2017 neemt Veerle Christiaen het dirigeren volledig op zich en zal, met de steun van een enthousiast bestuur, Klimdraad verder muzikaal leiden.

Klimdraad plukte zijn naam uit de hoppeteelt. Het is de draad die dient als steun voor de hoppeplant die naar boven moet klimmen. De topdraden steunen dan op hun beurt de klimdraad. Symbolisch dus, zo is er de religieuze beweging naar boven toe maar ook de horizontale vriendschapsbanden. Om de vriendschap te versterken worden regelmatig groepsactiviteiten georganiseerd zoals een dag naar een pretpark, schaatsen, bowlen, Sunparks, folkbalnamiddag, Afrikaanse workshops en in 2007 ook voor de eerste keer een kamp! Met de regelmaat van de klok wordt er een ouderavond georganiseerd met sketches, medleys, dansjes en nog zoveel meer.